HET GELUID VAN STRO

Ontwerp: Max Verhoeven

 

Over HET GELUID VAN STRO

Waar liggen de kansen voor het gebruik van lokale natuurlijke materialen in architectuur om bij te dragen aan een duurzame ontwikkeling? Strobouw bijvoorbeeld maakt een waanzinnige ontwikkeling door, omdat het een natuurlijk en betaalbaar ‘afval’ materiaal is met een lage energetische impact en hoge isolatiewaarde.
Het draagt bij aan een gezonde leefomgeving en kan lokaal worden toegepast. De evolutie in prefabricatie methoden hebben zowel economisch als kwalitatief stro als een serieus bouwproduct neergezet, waardoor er nu te weinig bouwers zijn om de vraag aan te kunnen. Vergelijkbare verhalen kun je vinden in bijvoorbeeld leembouw, rammed earth en houtconstructie. Waarom? Omdat de tijd voor het gebruik van natuurlijke lokale materialen aangebroken is. Deze materialen bieden naast ‘technische’ duurzame kwaliteiten ook kansen qua beleving. De geur, het geluid, de tactiliteit en de leeftijd van het materiaal creëren een sfeer, een verhaal, een gevoel. Hoe kun je daar bewust mee omgaan?

Dit paviljoen was niet mogelijk zonder de hulp van Stassen Stro uit Riemst. Dé plek voor gecertificeerde bouw strobalen.

Comments are closed.