Archief Stadhuis Heerlen


[Archief Johannesburg 2015, Marjan Teeuwen]

 

In het stadhuis van Heerlen werkt beeldend kunstenaar Marjan Teeuwen aan de ruimtelijke sculptuur Archief Stadhuis Heerlen. Bij binnenkomst in de hal van het stadhuis staat de bezoeker oog in oog  met een monumentaal beeldhouwwerk. Centrum is de enige rechthoekige kolom in het gebouw (geflankeerd door de karakteristieke paddenstoelvormige kolommen van Peutz), die versterkt is met 4 van sloopmateriaal opgetrokken pilaren: van rond naar rechthoekig, uitstekend of juist naar binnen groeiend, met krachtige abstracte vormen, met duidelijke breekpunten en met harmonie en schoonheid. De sculptuur loopt door tot net onder het plafond van de eerste verdieping.
Archief Stadhuis Heerlen gaat een duidelijke relatie aan met het iconische, door Peutz ontworpen stadhuis. Een rijksmonument. 
 

 

Een sculptuur van sloopmateriaal

CityLiv daagt kunstenaars uit te ontwerpen en te experimenteren met sloopmateriaal. De expositie neemt het publiek mee in een wereld van verwondering die je opnieuw laat kijken naar materialen die je dacht al gezien te hebben. Het illustreert een maatschappelijk vraagstuk waar nog te weinig beweging in zit: we moeten anders omgaan met onze oprakende materialen.

Initiator en architect Erol Oztan: “Onze grondstoffen raken op en dat gebeurt veel sneller dan we denken. Toch wordt minder dan 3% van alle sloopmaterialen hoogwaardig hergebruikt binnen de bouw. Of zoals voormalig staatssecretaris Sharon Dijksma terecht stelt: ‘Als we in deze snelheid doorgaan met het verbruiken van materialen en grondstoffen, hebben we een extra aarde nodig'”. Drastische verandering is dus noodzakelijk. Én mogelijk! CityLiv daagt daarom ontwerpers en architecten uit een denkomslag te maken. “We moeten ontwerpen met materialen die we hebben, in plaats van achteraf materialen te zoeken bij een ontwerp”, aldus Oztan.

Hoe weet je als ontwerper dan welke materialen beschikbaar zijn? De stichting maakt gebruik van een ontwikkelde materialendatabase.  Dit digitale systeem zet aan tot circulair bouwen, doordat deze vol staat met materialen die vrijkomen uit sloop en weer hergebruikt kunnen worden. 

Van tijdelijk naar permanent

De bouw van Archief Stadhuis Heerlen neemt twee maanden in beslag en wordt eind september officieel onthuld. De sculptuur heeft een semipermanent karakter. De opzet is om na twee jaar de sculptuur in het stadhuis te ontmantelen en te transformeren tot een permanent kunstwerk in het nieuwe stadskantoor door architecte Francine Houben.  In gezamenlijkheid zoeken zij naar de juiste vertaalslag, waarbij de materialendatabase een essentiële rol speelt in het proces van hergebruik en anders omgaan met materialen. 

Tijdens Cultura Nova exclusief kijkje in de keuken

Tijdens Cultura Nova geeft Marjan Teeuwen op 30 en 31 augustus tussen 16.30 en 17.30 uur een exclusief kijkje in de keuken. Ze neemt de bezoekers mee in haar gedachtegoed, laat zien waar de materialen vandaan komen én hoe ze precies te werk gaat: “Monnikenarbeid genereert een beeld van de kracht én de schoonheid van zowel opbouw als verwoesting”.

CityLiv wordt mogelijk gemaakt met medewerking van Mondriaan Fonds, Provincie Limburg, Cultura Nova, IBA Parkstad en de Gemeente Heerlen.