Archief Stadhuis Heerlen


[Archief Stadhuis Heerlen 2018, Marjan Teeuwen]

 

Kun je architecten uitdagen te ontwerpen met sloopmaterialen? Op dit moment wordt slechts 3% van alle vrijkomende materialen hoogwaardig hergebruikt binnen de bouw. Een drastische mentaliteitsverandering in deze sector is dus hard nodig! Het zijn de architecten die daar juiste een cruciale rol in kunnen spelen. Kunstinitiatief CityLiv jaagt deze denkomslag aan en heeft daarvoor autonoom kunstenaar Marjan Teeuwen uitgenodigd een kunstwerk te maken van sloopmateriaal. Dit gigantische sculptuur is vanaf 1 november 2018 te bewonderen in het door architect Peutz ontworpen raadhuis van Heerlen.

 

 

Een sculptuur van sloopmateriaal

Systeemplafonds, gips- en spaanplaten, keukenkastjes, dorpels, plinten en andere sloopmaterialen vormen de basis van de monumentale sculptuur ‘Archief Stadhuis Heerlen’. De sloopmaterialen zijn voor 99,9 % afkomstig uit het naastgelegen voormalige stadskantoor. De dwingende sculpturale vorm rijst van de begane grond op tot onder het plafond van de eerste verdieping. Archief Stadhuis Heerlen gaat een duidelijke relatie aan met het iconische gebouw.

Het verhoudt zich tot zowel de architectuur, als tot de dynamiek van het stadhuis. De beeldtaal van Marjan Teeuwen blijkt verrassend goed aan te sluiten bij die van Peutz. Archief Stadhuis Heerlen heeft een semipermanent karakter. De opzet is om na twee jaar de sculptuur in het stadhuis te ontmantelen en te transformeren naar een permanent kunstwerk in het nieuwe stadskantoor door architecte Francine Houben.

CityLiv

Archief Stadhuis Heerlen is gerealiseerd in opdracht van Stichting CityLiv. Met de jaarlijkse kunstexpositie dagen wij ontwerpers uit om te experimenteren met sloopmateriaal. De expositie neemt het publiek mee in een wereld van verwondering en belicht hiermee een maatschappelijk vraagstuk waar nog te weinig beweging in zit: we moeten anders omgaan met onze oprakende materialen. De stichting werkt elk jaar samen met het Cultura Nova festival, dat het hergebruik gedachtegoed omarmt en haar platform aanbiedt voor experiment. Tijdens het cultuurfestival kregen bezoekers al een glimp van het boeiende bouwproces van het kunstwerk.

Circulaire bouw

CityLiv wordt jaarlijks georganiseerd door architect Erol Oztan, die zich met diverse projecten inzet voor de transitie naar een circulaire bouwsector: “We moeten ontwerpen met materialen die we hebben, in plaats van achteraf materialen te zoeken bij een ontwerp.” De door Re Use Materials ontwikkelde materialendatabase maakt dit concreet. Het digitale systeem is gevuld met materialen die vrijkomen uit sloop en weer hergebruikt kunnen worden. Waste? No way!

CityLiv wordt mogelijk gemaakt met medewerking van Mondriaan Fonds, Provincie Limburg, Cultura Nova, IBA Parkstad en de Gemeente Heerlen.